Απεργία στις 2 Οκτώβρη 2019

Απεργία στις 2 Οκτώβρη 2019

Αθήνα,  30/09/2019

Ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για την απεργία 2 Οκτώβρη.

Συμμετέχουμε όλοι στην απεργία και την απεργιακή κινητοποίηση στις 10:30 στα Προπύλαια!

Προσυγκέντρωση 9:45 στην πλατεία Κάνιγγος!

Η μαζική συμμετοχή  στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη, έδειξε την ανάγκη να συνεχιστεί και να κλιμακώσει ο αγώνας μας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Έδειξε την ανάγκη ακόμα μια φορά να απαντήσουμε δυναμικά με το ίδιο όπλο που θέλουν να μας αφαιρέσουν. Την ενότητα και οργάνωση των εργαζόμενων στα σωματεία τους και την απεργία.

Το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “ανάπτυξη παντού” είναι νομοσχέδιο που καταρρακώνει παραπέρα τους μισθούς και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές, τους επιχειρηματίες, τους παραγωγούς και γκρεμίζει όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα κρατήσαμε όρθια με σκληρούς αγώνες, την περίοδο της κρίσης. Ταυτόχρονα επιδιώκουν να ακρωτηριάσουν τα σωματεία, το συνδικαλιστικό κίνημα, το μόνο αντίπαλο, που μπορεί να εμποδίσει τα μέτρα που σχεδιάζουν.

Ενωμένοι η κυβέρνηση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ανοίγουν μέτωπο ενάντια στους εργαζόμενους.

Με άξονα την ανάπτυξή τους τσακίζουν ό,τι έχει απομείνει απ’ τις ζωές μας! 

Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, μαζική, μαχητική!

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων, που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ νέου την ανάπτυξή τους.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Το οριστικό τέλος των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκτασή τους, προστίθεται και ο όρος να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου». Αυτό σημαίνει νέα συμπίεση των μισθών.
  • Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων, που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012 – 2013, για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
  • Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
  • Την θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου» και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.
  • Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
  • Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!
  • Ορίζει τον υπουργό Εργασίας ως «ανώτατο άρχοντα», για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή, ο Γ. Βρούτσης, ο γνωστός υπουργός Εργασίας, με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του, θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια τη συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε «κουρελόχαρτα».
  • Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με Υπουργικές Αποφάσεις θα καθορίζονται οι «λεπτομέρειες», που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή, κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, τη διασπορά αυτών των πληροφοριών, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.

Το σωματείο μας παλεύει, ώστε να μπορεί κάθε εργαζόμενος ηθοποιός να ζει και να δουλεύει με όρους αξιοπρέπειας. Ώστε κάθε εργαζόμενος να μπορεί να απολαμβάνει τον πολιτισμό που του αξίζει!

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα!

Καλούμε σε:

  • συγκέντρωση την Τετάρτη 2 Οκτώβρη 10:30πμ στα Προπύλαια, προσυγκέντρωση του σωματείου μας 9:45πμ στην πλατεία Κάνιγγος.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ