ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΣΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
 
Σήμερα, 47 χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το ‘73, για πρώτη φορά, η αστυνομία βρίσκεται μέσα στο Πολυτεχνείο και οι φοιτητές απ’ έξω.
 
Σήμερα, 47 χρόνια μετά, η χώρα μαστίζεται πλέον, εκτός από τη βαθιά οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, και από τη βαριά υγειονομική κρίση που πλήττει όλο τον πλανήτη. Σήμερα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, όπως πάντα επίκαιρα. Σήμερα, που ο λαός κινδυνεύει ακόμα περισσότερο, από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η κυβέρνηση – με το πρόσχημα της πανδημίας – προκαλεί, απαγορεύοντας όχι μόνο την πορεία του Πολυτεχνείου προς την Αμερικάνικη πρεσβεία, αλλά και τη συνάθροιση άνω των τεσσάρων ατόμων.
 
Ήδη από τις αρχές της κρίσης αυτής, για την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, αναγκαστήκαμε βιώνοντας την παντελή έλλειψη κρατικής διαχείρισης να βασιστούμε στην ατομική μας ευθύνη. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας, γιατί δεν είχαμε σύστημα υγείας, και καταφέραμε να ελαχιστοποιήσουμε τα κρούσματα. Μείναμε άνεργοι για τόσους μήνες, γιατί δεν είχαμε σύστημα υγείας. Αποδεχθήκαμε την περιστολή των ατομικών ελευθεριών μας για να κερδηθεί χρόνος, γιατί δεν είχαμε σύστημα υγείας. Κάτι τέτοιο, όμως, δε συνέβη.
 
Αντιθέτως, όλο αυτό το διάστημα, άνοιξαν τα σύνορα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, δεν στελεχώθηκε το σύστημα υγείας ούτε με προσωπικό ούτε με κλίνες ΜΕΘ, δεν πάρθηκαν μέτρα για τα ΜΜΜ, απαξιώθηκαν οι εισηγήσεις των επιστημόνων, δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ τα πρακτικά της υγειονομικής επιτροπής και ως επιβεβλημένο πλέον σχέδιο η Κυβέρνηση εφαρμόζει την τρομοκράτηση ενός ολόκληρου λαού.
 
Την ίδια στιγμή, όλο αυτό το διάστημα, λειτουργεί, στην καλύτερη περίπτωση, ως ολιγαρχία – στο πνεύμα των αρίστων που τη διέπει – εκδίδοντας υπουργικές αποφάσεις, που υστερόχρονα τίθενται ως νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή. Σε αυτό το διάστημα, το Σύνταγμα της χώρας καταπατείται συνεχόμενα. Σε αυτό το διάστημα ψηφίστηκε ο περιβαλλοντικός νόμος που καταπάτησε τις ζώνες Natura 2000, ο νόμος που απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις, ο νέος πτωχευτικός νόμος, ενώ άμεσα επίκειται η ψήφιση του δεκάωρου στην εργασία και η μεταβολή του συνδικαλιστικού νόμου, που δυσχεραίνει σε τέτοιο βαθμό την απεργία, που μοιάζει πια απαγορευμένη. Η ίδια Κυβέρνηση, εξάλλου, κατήργησε το άσυλο στα πανεπιστήμια. Ο λόγος δυστυχώς μας αποκαλύφθηκε με την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και την πιο πρόσφατη εισβολή τους στο Πολυτεχνείο, πριν την επέτειο εορτασμού του.
 
Η τελευταία απόφαση, λοιπόν, για την επέτειο του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά την κορύφωση της πολιτικής μιας κυβέρνησης, που παρακάμπτει εδώ και μήνες τη Βουλή, συνδιοικεί με την Αστυνομία και δε λογαριάζει τη Δικαιοσύνη. Δεν συναισθάνεται καμία ανάγκη να τηρήσει καμία τυπική διαδικασία, ούτε καν την επιβεβλημένη συνταγματική διαδικασία, γιατί με το πρόσχημα της υγειονομικής κρίσης «αποφασίζει και διατάσσει» προσωποκεντρικά, αντισυνταγματικά και τελικά ενάντια στη δημοκρατία.
 
Παρά το γεγονός ότι η στάση της Κυβέρνησης αυτή, είναι άκρως προκλητική και θίγει κάθε ευσυνείδητο πολίτη μιας ευνομούμενης δημοκρατικής χώρας, δε θα συναινέσουμε σε αυτή την πρόκληση. Στο παιχνίδι της βίας που μας καλεί να συμμετέχουμε, θα μείνει μόνη της, παραταγμένη με τις αναρίθμητες κλούβες της ΕΛΑΣ, διαφυλάσσοντας άραγε τι; Θα μείνει ως μια εικόνα που η ιστορία με φρίκη θα αντιμετωπίζει κοιτώντας πίσω. Μια εικόνα αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας.
Διάλεξε την πλευρά της και διαλέγουμε κι εμείς τη δική μας, αυτή των αγωνιζόμενων φοιτητών, των αγωνιζόμενων εργαζομένων.
 
Οι χουντικής κατεύθυνσης κυβερνητικές απαγορεύσεις (απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00 ακόμη και για παροχή βοήθειας, απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια για τέσσερις μέρες) μας βρίσκουν ενάντια, πολλώ δε μάλλον όταν παρουσιάζονται ως αναγκαίες λύσεις στην ανικανότητα της Κυβέρνησης, που μας οδήγησε εδώ: Να διχαζόμαστε ανάμεσα στο ποιο συνταγματικό δικαίωμά θα περιορίσουμε λιγότερο και, τελικά, να ισοπεδώνεται η λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας. Διότι, τελικά, η πολιτική της εξαθλίωσης του ΕΣΥ, πολιτική και αυτής της κυβέρνησης, έχει οδηγήσει στην προσβολή του συνταγματικού δικαιώματος στην δημόσια υγεία, την αναστολή του δικαιώματος στην παιδεία, την αναστολή του δικαιώματος στην εργασία, την αναστολή του δικαιώματος των συναθροίσεων και, δυστυχώς, έπονται κι άλλα. Είναι αυτονόητο ότι αφού δε διαφυλάξατε τη δημόσια υγεία, για την οποία μας θεωρείτε πλέον ατομικώς υπεύθυνους, θεωρούμε κι εμείς ότι μάλλον είμαστε ατομικώς υπεύθυνοι και για όλα τα άλλα.
 
Επιτρέψτε μας, λοιπόν, να τα διαφυλάξουμε με την ατομική μας ευθύνη.
 
Σε αυτό το πνεύμα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο Πολυτεχνείου και τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διότι η μέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι πάντοτε, σήμερα περισσότερο από ποτέ, τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Ο κλάδος των ηθοποιών αντιστάθηκε με αυταπάρνηση από τις πρώτες ημέρες του καθεστώτος των Συνταγματαρχών. Δεκάδες συνάδελφοί μας διακινδύνευσαν τη ζωή τους για την δημοκρατία και την ελευθερία στην έκφραση. Πιστοί στην παρακαταθήκη που μας άφησαν, δεν τους ξεχνούμε.
 
Είμαστε ενάντια στην ανελεύθερη πολιτική σας.
Ακόμη και την τελευταία στιγμή πρέπει να αποσυρθεί η απαράδεκτη αναστολή του άρθρου 11, την οποία δεν αναγνωρίζουμε και καταγγέλλουμε ως μη νόμιμη.
 
Στεκόμαστε ενάντια στην αστυνομοκρατία και το καθεστώς φόβου που μας επιβάλλετε.
Στεκόμαστε ενάντια στη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων που μεθοδεύετε.
Στεκόμαστε ενάντια στην νέα τρομακτική «κανονικότητα» που ονειρεύεστε.
Η μόνη μας επιλογή είναι ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα.
Η μόνη μας επιλογή είναι να ενώσουμε τις φωνές μας.
Η μόνη μας επιλογή είναι ν’ αντισταθούμε καθολικά.
Δεν υποχωρούμε. Δεν σωπαίνουμε.
 
Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία!