Ανακοίνωση ΣΕΗ – Τομέας Οπτικοακουστικού Για τα συγγενικά μας δικαιώματα σε διαδικτυακές πλατφορμες

Ανακοίνωση ΣΕΗ – Τομέας Οπτικοακουστικού Για τα συγγενικά μας δικαιώματα σε διαδικτυακές πλατφορμες

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους, εργαζόμενους στο χώρο του οπτικοακουστικού και ιδίως της μεταγλώττισης, ότι έχει προκύψει σοβαρό θέμα σε σχέση με τα συγγενικά μας δικαιώματα σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Συγκεκριμένα, ενώ αρκετές μεγάλες εταιρείες πχ NETFLIX, ERTFLIX και άλλες έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία με τον εισπρακτικό μας οργανισμό “ΔΙΟΝΥΣΟ”, κάποιες άλλες – σε αγαστή συνεργασία με STUDIOS και ηθοποιούς που επενδύουν στο ευκαιριακό κέρδος και λειτουργούν ως δούρειος ίππος εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων μας – αρνούνται να έρθουν σε συμφωνία πιέζοντας και εκβιάζοντας για πλήρη εξαγορά των συγγενικών δικαιωμάτων μας (για κάθε χρήση και εφ´ όρου ζωής) μέσα από την πενιχρή αμοιβή μας για το έργο που δημιουργούμε ως καλλιτέχνες.

Εδώ και 8 μήνες, πολλοί συνάδελφοι που αποκλειστικά βιοπορίζονται από το χώρο της μεταγλώττισης, κρατούν δυνατά αντίσταση απέναντι στους εκβιασμούς που υφίστανται με σοβαρό εργασιακό και οικονομικό κόστος. Αρνούνται να υπογράψουν την πλήρη απεμπόληση των δικαιωμάτων τους και αυτό μας αφορά όλους, γιατί όλοι οι ηθοποιοί είμαστε εν δυνάμει εργαζόμενοι και στο χώρο της μεταγλώττισης.

Καλούμε το ΥΠΠΟΑ και τον ΟΠΙ να σταθούν δίπλα μας στηρίζοντας τα διαδικτυακά δικαιώματα των ηθοποιών και νομοθετικά.

Ύστερα από πολλά χρόνια ανοχής ενός θολού εργασιακού τοπίου, ξεκινάμε την προσπάθεια υπογραφής Σύμβασης Εργασίας με κάθε παραγωγό, απαιτούμε αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας στους χώρους του κινηματογράφου, της ραδιοτηλεόρασης και της μεταγλώτισσης.

Ταυτόχρονα καλούμε όλους τους συναδέλφους να σταθούν δίπλα στο σωματείο και τον αγώνα μας, προσέχοντας που εργάζονται, με ποιους όρους και τι υπογράφουν. Οι πιέσεις είναι πολλές, το γνωρίζουμε, όμως μόνο μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

ΤΟΜΕΑΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΣΕΗ