ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ 1η ΜΑΗ 2022
 
Την Κυριακή 1η Μάη 2022 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!
 
 
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
 
Πέρυσι τέτοιες μέρες, η κυβέρνηση διάλεξε να φέρει προς ψήφιση έναν νόμο που γκρέμισε τα περισσότερα από τα δικαιώματα που είχαν απομείνει. Τις συνέπειες τις βλέπουμε μπροστά μας, ατέλειωτα ωράρια, ανύπαρκτοι έλεγχοι, ένα διαλυμένο Σ.ΕΠ.Ε., απεργίες που κρίνονται παράνομες, αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
 
Το #ΣΕΗ ενώνει τη φωνή του με την ΠΟΘΑ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας & απευθύνει αγωνιστικό προσκλητήριο στους εργαζομένους της Αθήνας, στους νέους και νέες, στους άνεργους και συνταξιούχους, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην Απεργία και στις Πρωτομαγιάτικες Συγκεντρώσεις.
 
Απεργούμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας, που απορρέουν από τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Η τεράστια ανθρωπιστική, οικονομική και ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναδεικνύουν τον αναντικατάστατο ρόλο των συνδικάτων, στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, να διεκδικήσουν τα αιτήματά της, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή της, να παλέψουν για την παγκόσμια ειρήνη.
 
Αγωνιζόμαστε για ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ
 
Απαιτούμε:
 
– Σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις.
– Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας, προστασία προϋπηρεσίας και επαγγελματικών ειδικοτήτων, αυστηροποίηση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές) και τις εξαναγκαστικές παραιτήσεις.
– Επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ, ρύθμισή του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισή του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας.
– Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
– Συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαιτησία και τη διαδικασία κήρυξης των ΣΣΕ ως γενικά υποχρεωτικών.
– Προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων – κατάργηση του μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης και άμεση άρση των «επιτάξεων» που είναι ακόμα σε ισχύ.
– Προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων κατά τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και γενικά ψηφιακών μέσων εργασίας.
– Διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
– Αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια (ηπειρωτική και νησιωτική) στις ελεγκτικές Αρχές για την καταγγελία και επιβολή κυρώσεων για παράνομες και καταχρηστικές εργοδοτικές αντεργατικές πρακτικές, παράνομες διακρίσεις, βία και παρενόχληση. Κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία για το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών.
 
Ζητούμε άμεσα μέτρα για:
 
– Την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων και στην ευελιξία με σκοπό την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και του εργοδοτικού πλουτισμού.
– Την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα μας, εγγύηση της πρόσβασης όλων στο σύστημα και τις παροχές ανεργίας και σε κατάλληλες θέσεις εργασίας – κρατική εγγύηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και των θέσεων εργασίας που ήδη υπάρχουν στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις και αυστηρές κυρώσεις/αποκλεισμός παραβατών εργοδοτών από κάθε χρηματοδότηση.
– Την αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού, με δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, τις δαπάνες στέγασης και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το σοκ της ακρίβειας – μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας.
– Τον κοινωνικό έλεγχο του Κράτους για λογοδοσία και διαφάνεια με κατοχυρωμένη θεσμική συλλογική συμμετοχή και εκπροσώπηση των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση.
– Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του και τις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές – επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
– Δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας, πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας – άμεση κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας
– Δημόσιες αστικές συγκοινωνίες με σταθερή κρατική χρηματοδότηση, ανανέωση του στόλου και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (οδηγών – τεχνικών – διοικητικών).
Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική – προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας – ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ- δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου με πολιτικές ένταξης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης φορολογικής παραβατικότητας που έχει επίπτωση στους εργαζομένους.
Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του εθνικού πλούτου και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.
Προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για μία δίκαιη μετάβαση με αξιοπρεπείς και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
 
 
ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ μαζί θα δώσουμε το παρών στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς
 
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ ΣΤΙΣ 11 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ