Το ΣΕΗ αποχαιρετά τον συνάδελφο Κώστα Καζάκο

Το ΣΕΗ αποχαιρετά τον συνάδελφο Κώστα Καζάκο

Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον συνάδελφο Κώστα Καζάκο, που έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη.

Γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο Ηλείας. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Οι ρόλοι που ερμήνευσε τόσο στο θέατρο όσο και τον κινηματογράφο, πάμπολλοι. Από  την πρώτη του εμφάνιση στον “Κύκλο με την κιμωλία” στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης μέχρι τον “Εχθρό λαό” και τον “Γαλιλαίο”. Κομμάτι της ιστορίας του λαού μας είναι και η παράσταση-σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα «Το μεγάλο μας τσίρκο», που όπως ο ίδιος μας είχε αφηγηθεί κατά τη διάρκεια του ιστορικού περιπάτου για τα 100 χρόνια του ΣΕΗ, κάθε παράσταση ήταν αφορμή για να μπορεί να εκφράζεται ο λαός, να εναντιώνεται και να ξεσπά. Το εμβληματικό σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» ακούστηκε για πρώτη φορά σε αυτή την παράσταση.

Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του δεν μπορούμε να μη θυμόμαστε τον ατελείωτο πλούτο γνώσης, την τεράστια αγάπη του για τον ηθοποιό και το θέατρο, τα οποία πάντα μοιραζόταν απλόχερα με όλους τους συναδέλφους παλιούς και νεότερους.

Η ζωή του και η τέχνη του πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού. Άλλωστε και η επιλογή των έργων του πάντα είχε αυτό το χαρακτήρα. Να μιλήσει στον, άλλα και με τον κόσμο. Η πίστη του ότι ο καλλιτέχνης είναι κομμάτι της κοινωνίας, από αυτή εμπνέεται και αυτή οφείλει να εμπνέει τον καθοδηγούσε σε όλη τη θεατρική του πορεία. Στρατευμένος και στη ζωή του έχει τελέσει βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας 

Έχει κατακτήσει τη θέση του στη μνήμη όλων μας, καθώς επιτέλεσε το έργο του σαν πραγματικός καλλιτέχνης. «Το θέατρο σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάζει τους ανθρώπους» έλεγε και με το έργο του αυτό έκανε.

Το Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη γυναίκα του Τζένη, στα παιδιά και τα εγγόνια του.

Ο Κώστας Καζάκος δώρισε το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και τους φοιτητές για την εκπαίδευση τους.

Την Δευτέρα 19/09, στις 19.00, η οικογένεια του μαζί με την ΚΕ του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν αποχαιρετιστήρια τελετή στο αίθριο της έδρας ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.