Προς τους συναδέλφους

Προς τους συναδέλφους

Αγαπητή/έ συνάδελφε,
 
Σου απευθυνόμαστε ως σωματείο Ελλήνων μεταγλωττιστών (ΕΝ.ΕΜ) και εκ μέρους του σωματείου Ελλήνων ηθοποιών (Σ.Ε.Η). 
Είμαστε ηθοποιοί εξειδικευμένοι στη μεταγλώττιση. Πρόσφατα έλαβες μέρος σε μια μεταγλώττιση. Συμμετέχοντας σε μια μεταγλώττιση, έγινες μέλος της ευρύτερης οικογένειας των Ελλήνων ηθοποιών μεταγλωττιστών. Θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε για ένα θέμα το οποίο δυστυχώς δεν θα μπορούσαμε να σε έχουμε ενημερώσει νωρίτερα, πριν κλείσεις τη συμφωνία συνεργασίας σου.
 
Για δέκα ολόκληρους μήνες, (Φεβρουάριος 2021- Δεκέμβριος 2021), προκειμένου να διεκδικήσουμε τα συγγενικά μας δικαιώματα από τις νέες διαδικτυακές πλατφόρμες απείχαμε από την εργασία μας (Amazon, Disney+ , …). Αγώνας που στέφθηκε με επιτυχία μιας και η Disney+ αποδέχτηκε το δίκαιο αίτημά μας και υπέγραψε συμφωνητικό που μας αποδίδει τα δικαιώματά μας. Ακόμα βρισκόμαστε σε μερική αποχή από την εργασία μας, αρνούμενοι να υπογράψουμε συμβόλαια που δεν προβλέπουν την διαχείριση των συγγενικών μας δικαιωμάτων, από το μόνο υπεύθυνο κατά την ελληνική νομοθεσία φορέα διαχείρισης τους που είναι ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ.
 
Θα πρέπει να ξέρεις ότι έτσι κι αλλιώς, σου αναλογεί αμοιβή από την είσπραξη των συγγενικών δικαιωμάτων που θα προκύψουν όταν η ταινία που έλαβες μέρος θα προβληθεί σε ελληνικά κανάλια. Αυτά τα χρήματα βάσει του νόμου εισπράττει ο Διόνυσος και τα αποδίδει στους δικαιούχους. Το δικαίωμα σου αυτό, κατοχυρώθηκε πριν αρκετά χρόνια, από συναδέλφους που έδωσαν αγώνα αντίστοιχο με αυτόν που δίνουμε εμείς τώρα και μάλιστα, πολλοί απ’ αυτούς έχασαν τις δουλειές τους όπως χάνουμε εμείς τώρα τις δικές μας για ένα δίκαιο αίτημα.  
 
Κάποια στιγμή θα κληθείς από το Διόνυσο για να εισπράξεις. Να ξέρεις ότι ο Διόνυσος δεν γνωρίζει τα στοιχεία σου. Ο Διόνυσος συλλέγει στοιχεία από τους Έλληνες σκηνοθέτες και τα στούντιο παραγωγής, που είναι υποχρεωμένοι να του τα παραδίδουν, πράγμα που για μας αποτελεί κοινή πρακτική. Άλλα για να εισπράξεις, θα πρέπει να δηλώσεις την παρουσία σου στον Διόνυσο. Το δικαίωμα αυτό το χάνεις αν το αποποιηθείς υπογράφοντας συμβόλαια, που απαιτούν πλήρη μεταβίβαση όλων των δικαιωμάτων σου, επί πάσης χρήσεως ή έχουν επικίνδυνες λεπτομέρειες όπως : δηλώνουν ως ισχύον δίκαιο το δίκαιο των ΗΠΑ και αρμόδια τα δικαστήρια της Ν.Υόρκης. Η υπογραφή σου, σε αποκλείει από τη διεκδίκηση είσπραξης του συγγενικού σου δικαιώματος στο διαδίκτυο ή όπου άλλου και επιπλέον δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο που ακυρώνει τις κοινές προσπάθειες μας. Του Διονύσου, της ΕΝ.Ε.Μ και του Σ.Ε.Η. Ελπίζοντας, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελες συνειδητά να βλάψεις τον εαυτό σου αλλά και το σύνολο των Ελλήνων ηθοποιών οι οποίοι θίγονται, σου απευθύνουμε αυτή την επιστολή πιστεύοντας ότι δεν θα εκτελέσεις καμία παρόμοια συνεργασία υπογράφοντας τέτοιου είδους συμβόλαια στο μέλλον.
 
Πρέπει επίσης να σε ενημερώσουμε, ότι για τις περισσότερες μεταγλωττίσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες, ηθοποιοί έχασαν τους ρόλους τους επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν τέτοια συμβόλαια.  
Η μεγάλη οικογένεια των Ελλήνων ηθοποιών επιθυμεί να σε προστατεύσει προστατεύοντας συγχρόνως και όλα της τα μέλη.
 
Οτιδήποτε χρειαστείς είμαστε στην διάθεσή σου.
 
Εκ μέρους ΔΣ ΣΕΗ, ΔΣ ΕΝΕΜ