ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΕΗ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΕΗ

     Αθήνα, 05/12/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ MANAL AWAD  συζ.ALSHOMALI

    Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την αποδοκιμασία που δέχθηκε η συνάδελφός μας από την Παλαιστίνη, Manal Farid Alshomali, γνωστή ως Manal Awad τόσο από την τοπική κοινωνία της Παλαιστίνης όσο και από τους ιθύνοντες εξαιτίας ενός ρόλου της σε μία κινηματογραφική ταινία. 

    Κατά τα ιστορούμενα της ανωτέρω συναδέλφου, η οποία έχει μακρόχρονη πορεία στον χώρο της έβδομης τέχνης, στο θέατρο και την τηλεόραση, όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι με αναζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαιτίας ενός ρόλου στην ταινία “Huda’s salon”, που αποδόθηκε στα Ελληνικά : ‘Η Παγίδα” και προβλήθηκε και στους Ελληνικούς κινηματογράφους, βρέθηκε υπόλογη για έναν ρόλο στις Αρχές και στο κοινό της, στον βαθμό που υπέστη πολιτική δίωξη, όπως μας αφηγήθηκε. 

    Ειδικότερα, μας εξιστόρησε τα εξής :

ότι είναι διάσημη ηθοποιός στην Παλαιστίνη, ότι δέχτηκε δολοφονία χαρακτήρων, δυσφημίστηκε σοβαρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει επανειλημμένα απειληθεί με θάνατο και εξιλέωση. Ότι κινδυνεύει επίσης με ποινική δίωξη, λόγω του ρόλου της στην ταινία «Huda’s Salon».

    Ότι η ταινία «Huda’s Salon», είναι ένα θρίλερ σε σκηνοθεσία του Παλαιστίνιου κινηματογραφιστή Χάνι Αμπού Άσαντ, συζητά τον σεξουαλικό εκβιασμό και τη στρατολόγηση Παλαιστινίων γυναικών στη Δυτική Όχθη από τις Ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών. Η ταινία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Παλαιστίνη, με τον κόσμο να τη βλέπει ως απειλή για την παλαιστινιακή παράδοση, τις αξίες και την ηθική και ως προδοσία στον παλαιστινιακό εθνικό αγώνα ενάντια στην κατοχή. Η αντίδραση περιελάμβανε επίσης άγριες επιθέσεις, δυσφήμιση και απειλή για τη ζωή κατά της Manal, για τον ρόλο της ως μία από τις κύριες ηθοποιούς της ταινίας, κατηγορώντας την συγκεκριμένα ότι προωθεί την ανηθικότητα και βλάπτει την εθνική υπόθεση.

    Ότι επιπλέον, διάφοροι δικηγόροι και επίσημα πρόσωπα υπέβαλαν αρκετές νομικές καταγγελίες κατά του σκηνοθέτη και των ηθοποιών της ταινίας στην Παλαιστινιακή Δημόσια Εισαγγελία, ενώ οι ενέργειες για την νομική συμμόρφωση που υποβλήθηκαν εναντίον όλων των συντελεστών της ταινίας και του σκηνοθέτη, είχαν νομικές επιπτώσεις μόνο στη Μανάλ, διότι είναι το μόνο άτομο που έχει παλαιστινιακή ταυτότητα, ζει στην Δυτική Όχθη, είναι χριστιανή και υπόκειται σε δίωξη σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Ιορδανίας του 1960 που εφαρμόστηκε στην Παλαιστίνη. Ότι παρά την δημόσια επίθεση και απειλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο δεν της παρασχέθηκε καμία προστασία από επίσημους φορείς, αλλά αντιθέτως απειλήθηκε με ποιική δίωξη.

    Ότι είναι μία ισχυρή και γνωστή προσωπικότητα στην παλαιστινιακή κοινωνία και είναι γνωστή ως κοινωνική ακτιβίστρια.”

 Απευθύνθηκε στο Σωματείο μας και ζήτησε την στήριξή μας. Ως Σωματείο, αρνούμαστε να διώκεται πολιτικά ηθοποιός σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου εξαιτίας ενός ρόλου. Η Μανάλ και η οικογένειά της κατάφεραν, όπως μας είπε, με μεγάλη προσπάθεια να φτάσουν στην Ελλάδα και να κάνουν αίτηση για παραμονή. Παρακαλούμε  όλους τους αρμόδιους φορείς, να διευκολύνουν την παραμονή της Manal Awad και της οικογένειάς της στην Ελλάδα.”

    Η απαράδεκτη πράξη που είχε ως αποτέλεσμα η ως άνω συνάδελφος να καταφύγει στην Ελλάδα και να αιτηθεί διεθνή προστασία, δείχνει την έλλειψη στοιχειώδους προστασίας του πολίτη και την κρίση των θεσμών στην χώρα της το έτος 2022 και μάλιστα θίγει το ευγενικό επάγγελμα του ηθοποιού που αποτελεί από την Αρχαιότητα μέσο προώθησης και δείγμα πολιτισμού και εξύψωσης της ανθρώπινης υπόστασης.

    Οι ηθοποιοί θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τον σπουδαίο ρόλο μας στην κοινωνία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη χωρίς τον φόβο οποιουδήποτε είδους βίας από όπου και αν αυτή προέρχεται.

    Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών εκφράζει την αντίθεσή του σε παρόμοιες συμπεριφορές και δηλώνει έμπρακτα την στήριξη και την αμέριστη συμπαράστασή του στην συνάδελφό μας, Manal Farid Alshomali, γνωστή ως Manal Awad και στην ελευθερία του λόγου, διότι είναι απαράδεκτο να υφίσταται ένας ηθοποιός παρόμοιες συμπεριφορές, να προσωποποιείται ο ρόλος του και να γίνει αυτό η μόνη αιτία της καταστροφής του.

 

Για το ΔΣ του ΣΕΗ

Ο Πρόεδρος Σπύρος Μπιμπίλας

Ο Γεν. Γραμματέας Άρης Λάσκος