ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΙΤΗΜΑ ΣΕΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΙΤΗΜΑ ΣΕΗ

     Αθήνα, 16/01/2023

 

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία, αλλά έχω μεγάλο πρόβλημα να την προκρίνω. Το να παροτρύνεις και να πιέζεις ένα άτομο να γίνει ομοφυλόφιλο, επειδή ίσως είναι της μόδας, έχει μεγάλη απόσταση και σε καμία περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ έχω ανάγκη να βλέπω ξεχωριστά τα φύλα στη σκηνή και δεν έχω ποτέ άνδρες χορευτές θηλυπρεπείς».

Ένας μήνας έχει περάσει από τις παραπάνω δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Λουκά Θάνου και στο διάστημα αυτό:

– Οι σπουδαστές της δραματικής σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. εισηγήθηκαν την παραίτησή του, όχι μόνο για αυτές τις δηλώσεις, αλλά και για την προβληματική μεταξύ τους συνεργασία κατηγορώντας τον για «αστάθεια και ασυνέπεια, με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικός αριθμός ωρών υποκριτικής που δεν αναπληρώθηκαν», καθώς και για «έλλειψη καλλιτεχνικού οράματος».

– Ο Θεόδωρος Ντρίνιας, τακτικό μέλος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, επίσης ζήτησε την παραίτησή του.

– Η Μαριάννα Σταματιάδου, το παλαιότερο μέλος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, δήλωσε πως ο κος Θάνος «είναι ένας καλλιτεχνικός διευθυντής – φάντασμα, δεν τον βλέπουμε ποτέ, δεν έρχεται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και ούτε καν συνδέεται διαδικτυακά, διότι όπως λέει ο κ. Βάης, δεν γνωρίζει τεχνικά τον τρόπο!», ενώ χαρακτήρισε το καλλιτεχνικό του έργο φτωχό, σε σχέση και με τα χρήματα που λαμβάνει από τον Δήμο Πατρέων.

– Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, έστειλε επιστολή στον κ. Θάνο σημειώνοντας: «Ο τρόπος με τον οποίο επιλέξατε να υπερασπιστείτε μία προσωπική καλλιτεχνική σας επιλογή είναι εντελώς ανάρμοστος για άνθρωπο που κατέχει αξίωμα στον τομέα του πολιτισμού και που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Είναι εντυπωσιακό με πόση ευκολία επιλέξατε να ολισθήσετε σε κατεξοχήν και βαθιά ομοφοβικές τοποθετήσεις.»

– Εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών, τοπικών παρατάξεων, και κομμάτων, καταδίκασαν τις δηλώσεις και ζήτησαν – όπως και εμείς – από το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και από το Δήμο Πατρέων ν’ αντιδράσουν όπως αρμόζει σε αυτές τις παραληρηματικές ομοφοβικές δηλώσεις του διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, που ταυτοχρόνως συνιστούν αθέμιτη διάκριση στο εργασιακό περιβάλλον (όπως την απαγορεύει ο Ν.4443/2016, αλλά και η ενωσιακή νομοθεσία με την Οδηγία 2000/78).

Εντούτοις, στις 15 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα έκτακτο Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στο οποίο αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, πως η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή θα συνεχιστεί κανονικά.

Ζητάμε να τοποθετηθεί επίσημα το Δ.Σ. σχετικά με τη συμπεριφορά του κ. Θάνου, και να πράξει τα δέοντα γι’ αυτή την πρωτοφανή και δυσανάλογη προσβολή για το ιστορικό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, καθώς και τον θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Το θλιβερό αυτό περιστατικό είναι ακόμη ένα παράδειγμα πλήρους ανάρμοστης συμπεριφοράς από έναν καλλιτεχνικό διευθυντή, ο οποίος μάλιστα τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση ευθύνης αποκλειστικά με απόφαση εσωτερικής επιτροπής του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Επομένως, το Δ.Σ., είναι υπόλογο για τη συμπεριφορά του ανθρώπου που εμπιστεύεται και επιλέγει ως εκπρόσωπο και διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Για το ΔΣ του ΣΕΗ

Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας

Σπύρος Μπιμπίλας                               Άρης Λάσκος