Πέρασαν τρεις ολόκληροι μήνες πολύμορφων κινητοποιήσεων εργαζόμενων στον Πολιτισμό και σπουδαστ(ρι)ών, που έδειξαν σε όλη την ελληνική κοινωνία, αλλά και για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο σε όλο τον κόσμο (από το θέατρο Volksbühne έως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι από το Παρίσι έως την Αργεντινή), το μέγεθος του προβλήματος. Αφενός οι καλλιτέχνες δεν αντιμετωπίζονται από την ελληνική πολιτεία ως εργαζόμενοι, αφετέρου η εκπαίδευσή τους αντιμετωπίζεται εκδικητικά ως μη γενόμενη.
Κι όμως. Το ΠΔ 85/2022 δεν έχει ακόμα ανακληθεί (ακόμα και μετά τον καταστροφικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στις 4/3/2023 για τον οποίον υποτίθεται ότι συντάχθηκε), η «θεραπευτική» (μόνο στα λόγια) ΚΥΑ Γιατρομανωλάκη έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στα ΔΗΠΕΘΕ, ενώ η Κυβέρνηση επιδεικτικά αρνείται ακόμα και να συζητήσει την τροπολογία που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα και την οποία έχει κάνει δεκτή σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ).
Δυστυχώς, το σχέδιο της Κυβέρνησης για συντεταγμένη επίθεση στον Πολιτισμό και τους εργαζόμενούς του συνεχίζεται ακάθεκτο. Πλέον έχουμε νέο χτύπημα στα βασικά εργασιακά μας δικαιώματα. Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης (!!!) που κατατέθηκε μόλις στις 24/3/2023, παραμονή εθνικής επετείου και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προστίθενται ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ από τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΠΟ που όχι μόνο δεν δημιουργούν προστατευτικό πλαίσιο, αλλά δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις. Και όλα αυτά ενώ έχουμε επανειλημμένα καταθέσει σχετικές προτάσεις, τις οποίες όχι μόνο δεν έλαβε υπόψιν της η κυβέρνηση, αλλά αγνόησε επιδεικτικά επί τέσσερα χρόνια, φέρνοντας μία νομοθετική ρύθμιση στο τέλος της θητείας της και χωρίς διαβούλευση.
Ειδικότερα, το άρθρο 106 του συγκεκριμένου ν/σ με τον ψευδεπίγραφο – για μια ακόμη φορά – τίτλο “ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΠΡΟΒΑΣ:
– δεν συνδέει την πρόβα με την παράσταση, αφού δεν την προϋποθέτει και μάλιστα τη διαχωρίζει ως “άλλου είδους εργασία” (γι αυτό και εισάγεται νέα ρύθμιση μόνο για αυτήν) από την “κύρια” εργασία της παράστασης. Έτσι, ανοίγει την πόρτα (μέσω της παραγράφου 2) σε ελαστικές σχέσεις εργασίας με μπλοκάκια, εργόσημο ή τίτλο κτήσης, αφού θεωρεί την αμοιβή της πρόβας “αντάλλαγμα για παροχή εργασίας”, “ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης εργασίας” και δεν μιλάει πουθενά, φυσικά, για ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ που επίσης είναι το πάγιο αίτημά μας, αλλά και βασικό νομολογιακό μας κεκτημένο.
– προβλέπει ΑΤΟΜΙΚΕΣ συμβάσεις εργασίας με τα ελαχίστως νομίμως προβλεπόμενα για τις πρόβες, ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (“βάσει χρόνου απασχόλησης”) και, φυσικά, όχι πλήρη εργασία και ασφάλιση που εμείς διαχρονικά ζητάμε.
– δεν περιλαμβάνει συνολικά ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ κατευθύνοντάς τους έτσι για ακόμη μια φορά στο Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και στον τίτλο κτήσης, σαν να βρίσκονται τυχαία ή εκτάκτως στην πρόβα
– Στην παράγραφο 3 ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ακόμα και τον ίδιο ΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ, αφού “Ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης εργασίας” (άρα ακόμα και για ορισμένου χρόνου συμβάσεις), καταργεί την συνδρομή του ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΛΟΓΟΥ για καταγγελία σύμβασης , που σημαίνει ένας εργαζόμενος απολύεται οποιαδήποτε στιγμή, με το «έτσι θέλω», ακόμα και μία μέρα πριν την όποια πρεμιέρα.
– Στην παράγραφο 5 επαναφέρει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που δεν συνάδει με τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα και έχουμε ήδη απορρίψει με επιστολές και ανακοινώσεις μας.
Επιπλέον, ο “εκσυγχρονισμός” και η επικαιροποίηση του πλαισίου λειτουργίας του Μητρώου Απασχολούμενων στον Πολιτισμό (ΜΑΠ) που θέτει στο ίδιο σχέδιο νόμου στα άρθρα 102 έως 105 το ΥΠΠΟΑ, μας καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς καθώς δεν «ακουμπά» στο ελάχιστο τα βασικά που έχουμε ζητήσει. Το μητρώο θα πρέπει να γίνει με κριτήρια την διασφάλιση των εργαζομένων στο Θέαμα και Ακρόαμα, και να στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενός προστατευτικού πλαισίου που θα αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
– Οι ρυθμίσεις των άρθρων 107 και 108 που αφορούν επιδοτήσεις κρίνονται άστοχες και ανεπαρκής αφού εξαρχής δεν προϋποθέτουν πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και απαλλαγές από τεκμήρια.
Είναι άραγε τυχαίο ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται μετά από τις τρίμηνες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μας, τη στιγμή που οι συμβάσεις της Λυρικής Σκηνής και του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου είναι δύο μήνες στο συρτάρι και ενώ το ΣΕΗ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για την σύναψη ΣΣΕ στο ελεύθερο θέατρο; Είναι τυχαίο που μιλάει σαφώς για ατομικές συμβάσεις, ναρκοθετώντας ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Για εμάς είναι σαφές ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι εκδικητικές: ένα δωράκι της απερχόμενης κυβέρνησης στους παραγωγούς.
Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπιστευόμαστε την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Με σειρά επιστολών, ανακοινώσεων και παρεμβάσεών μας έχουμε ενημερώσει εδώ και καιρό για πλήθος ζητημάτων που αφορούν τις εργασιακές μας σχέσεις, οι οποίες δυσκολεύουν ολοένα και πιο πολύ. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως
– η εκτός έδρας απασχόληση στους δημόσιους οργανισμούς, έχει επιστρέψει στα προ 12ετίας δεδομένα, καθώς η νομοθετική ρύθμιση που επιτεύχθηκε μετά τις στάσεις εργασίας μας στην Επίδαυρο τον Ιούλιο του 2022, ήταν μόνο έως τον Οκτώβριο του 2022, ενώ το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, και ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας δεν έχει υποχωρήσει καθόλου,
– το τελευταίο χρονικό διάστημα αποκλείονται συνάδελφοί μας από την τακτική επιδότηση ανεργίας, θεωρούμενοι από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ως ελεύθεροι επαγγελματίες, τη στιγμή που ουδέποτε ασφαλίστηκαν σε ΤΕΒΕ ή ΟΑΕΕ
– οι συνταξιούχοι του χώρου συνεχίζουν να υφίστανται 30% οριζόντια περικοπή στη σύνταξή τους.
– το ωράριο των καθηγητών των καλλιτεχνικών μαθημάτων στους ΟΤΑ δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί, παρά την αντίθετη δέσμευση του ΥΠΠΟΑ.
Για ποια προστασία της ΑΔΗΛΩΤΗΣ και ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΠΡΟΒΑΣ, λοιπόν, μας μιλούν; Αυτήν που οι ίδιοι θεωρούν πως μπορεί να παρέχεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αποστερώντας μας μέσα σε λίγες λέξεις όλα τα προστατευτικά ευεργετήματα της νομοθεσίας; Την ίδια στιγμή που εδώ και τρεις μήνες ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ;
Οι ρυθμίσεις αυτές ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.
Κινητοποιούμαστε με ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 12:00 μμ. έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων κηρύσσουμε 4ωρη στάση εργασίας από τις 11:30 έως και τις 15:30.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
– Άμεση απόσυρση όλων των άρθρων του ΥΠΠΟ που αφορούν τους εργαζόμενους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
– Άμεση διαβούλευση με τα σωματεία της τροπολογίας για την επαγγελματική βαθμίδα των καλλιτεχνών και όλων των υπολοίπων ζητημάτων.