Ανακοίνωση για την απεργία των ηθοποιών στην Αμερική

Ανακοίνωση για την απεργία των ηθοποιών στην Αμερική

«Εμείς είμαστε τα θύματα εδώ. Έχουμε θυματοποιηθεί από μία αδηφάγα οντότητα. Είμαι σοκαρισμένη από τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύουμε. Ειλικρινά, δεν μπορώ να το πιστέψω πόσο μακριά στεκόμαστε σε τόσα πράγματα. Πώς επικαλούνται την έλλειψη χρημάτων, ότι χάνουν χρήματα δεξιά και αριστερά ενώ την ίδια στιγμή δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους CEO τους. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους. Στέκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας.»
 
     Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα των ηθοποιών (Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists, εν συντομία @SAG-AFTRA ) και των σεναριογράφων (Writers Guild of America – WGA) στις Η.Π.Α., και στην απόφαση των συναδέλφων/-ισσων μας χθες, Παρασκευή 14 Ιουλίου, να ξεκινήσουν απεργία διαρκείας και να συνταχθούν μαζί με τους σεναριογράφους που απεργούν ήδη από τις 2 Μαΐου.
     Είναι η πρώτη φορά από το 1960 που απεργούν σεναριογράφοι και ηθοποιοί μαζί, και αυτό το γεγονός μας δίνει όραμα, μας γεμίζει χαρά και ελπίδα.
Την προηγούμενη φορά που αναγκάστηκε να κλείσει η μεγαλύτερη βιομηχανία τηλεόρασης και κινηματογράφου ήταν το 1920 και η τότε μαζική απεργία όλων των σωματείων του κλάδου είχε ως συνέπεια την εφαρμογή διάφορων εργασιακών μεταρρυθμίσεων και έγινε η βάση των μελλοντικών συλλογικών συμβάσεων. Το αδελφό μας σωματείο είχε προκηρύξει απεργία διαρκείας και το 1980, με την εμφάνιση της συνδρομητικής τηλεόρασης και της βιντεοκασέτας, από την οποία βγήκε κερδισμένο. Είμαστε σίγουροι πως και τώρα θα επιτευχθεί μία ανάλογη νίκη, και ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη.
Η ενότητα που έχουν ήδη επιδείξει οι 160.000 συνάδελφοι και συναδέλφισσές μας και η διαύγεια που διακρίνει τη στάση τους από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απεργία είναι αξιοζήλευτη και ευχόμαστε να γίνει παράδειγμα για όλες και όλους μας, γιατί πράγματι αυτό που αντιμετωπίζουν, είναι κάτι με το οποίο θα έρθουμε αντιμέτωποι όλοι οι ηθοποιοί ανά τον κόσμο – όσοι δεν έχουμε έρθει ήδη – και αυτό που συμβαίνει, στην αντιστοιχία του, συμβαίνει ήδη σε όλους τους εργασιακούς κλάδους.
      Τα βασικά – και προφητικά για τη χώρα μας – αιτήματα των σωματείων:
· Αύξηση των βασικών αμοιβών και των δικαιωμάτων στις τηλεοπτικές σειρές που γυρίζονται για διαδικτυακές πλατφόρμες
Οι σειρές αυτές συνήθως έχουν πολύ λιγότερα επεισόδια από εκείνες που γυρίζονταν για τα συμβατικά τηλεοπτικά κανάλια, ενώ οι θεατές είναι, σε περιπτώσεις, εκατομμύρια περισσότεροι.
· Συγκεκριμένο πλαίσιο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας
Εγγυήσεις σχετικά με τη χρήση της, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία σεναρίων από τα προγράμματα ή να «κλωνοποιηθεί» η φωνή και η εικόνα των ηθοποιών, με απώτερο σκοπό την αντικατάστασή τους. Να μην επιτρέπεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να αναπαραχθούν ερμηνείες από προηγούμενη εργασία τους χωρίς να έχουν (αντάξιες) οικονομικές απολαβές ή να τους έχει ζητηθεί η γνώμη τους.
· Το σωματείο των ηθοποιών διεκδικεί και ρύθμιση για τα self-tapes, μια πρακτική που ξεκίνησε κατά την πανδημία και έχει ως συνέπεια όλο και λιγότερα castings. /
     H ανοδική πορεία των διαδικτυακών πλατφόρμων, η τρομακτική αύξηση των υπηρεσιών ροής, και κυρίως η ξαφνική ελεύθερη πρόσβαση σε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν υπαρξιακή απειλή για τα δημιουργικά επαγγέλματα και όλοι οι ηθοποιοί, ερμηνευτές, performers και συντελεστές αξίζουμε δίκαιες συμβάσεις που να προστατεύουν την εκμετάλλευση της ταυτότητας και του ταλέντου μας από χρήση τους χωρίς συγκατάθεση και/ή δίκαιη αμοιβή.
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την Ελλάδα, χρειαζόμαστε σύγχρονες συλλογικές συμβάσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και ζητήματα. Αναγνώριση και σεβασμό στην επαγγελματική μας ταυτότητα που βρίσκεται σε κίνδυνο (ας θυμηθούμε το ΠΔ 85). Αυτός είναι ο λόγος που απεργούν, αυτός είναι ο λόγος που θα προχωρήσουμε και εμείς σε απεργία διαρκείας όταν χρειαστεί.
 
Για το μέλλον του επαγγέλματός μας, στεκόμαστε ενωμένοι.
Στον αλληλέγγυο αγώνα,
 
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
 
«Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Είναι ιστορική στιγμή. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, όλοι κινδυνεύουμε να αντικατασταθούμε από μηχανές. Οι εργοδότες κάνουν τη Wall Street και την απληστία προτεραιότητά τους και ξεχνούν τους βασικούς συντελεστές που κάνουν τη μηχανή να λειτουργεί».
 
Ομιλία Φραν Ντρέσερ (Fran Drescher) : https://youtu.be/J4SAPOX7R5M
We are #SAGAFTRAstrong TOGETHER