Οργανώνουμε την αντίστασή μας ενάντια στο Εργασιακό Νομοσχέδιο

Οργανώνουμε την αντίστασή μας ενάντια στο Εργασιακό Νομοσχέδιο

   Αθήνα, 15/09/2023

 

>>> Οργανώνουμε την αντίστασή μας ενάντια στο Εργασιακό Νομοσχέδιο <<<
με κήρυξη Απεργίας και Συμμετοχή στο Συλλαλητήριο στις 15/9:
 
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
 
μετά από απόφαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.) στις 14/09/2023, ανακοινώνουμε πως και το Σ.Ε.Η. συμμετέχει στο συλλαλητήριο σήμερα Παρασκευή 15/9 και ώρα 19:30 στο Σύνταγμα, που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με αφορμή τόσο την κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας (“νομοσχέδιο Γεωργιάδη”), όσο και τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και φωτιές που έπληξαν τη χώρα.
 
Παράλληλα ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, σε συντονισμό με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, προετοιμαζόμαστε για την επιτυχία της Απεργίας που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
 
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ,ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΑΣ.
 
Προχτές κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που επικυρώνει και επεκτείνει το νόμο Χατζηδάκη και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Συγχρόνως νομιμοποιεί τη δουλειά από νύχτα σε νύχτα.
 
Είναι επιλογή η δουλειά σε πολλούς εργοδότες; Είναι επιλογή είτε να μην έχεις δουλειά είτε να δουλεύεις 15 – 18ώρες για να ζήσεις και να σου λένε ότι “έτσι μπορείς να διαπραγματεύεσαι καλύτερα”;
Ξέρουμε καλά ότι η ανασφάλεια και η πίεση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν δεν έχεις ένα βασικό και σταθερό εργοδότη. Εμείς οι ηθοποιοί ξέρουμε τι σημαίνει πολλαπλή απασχόληση και πως αυτό δεν φέρνει καλύτερους όρους για την εργασία μας. Αντίθετα, έρχεται να νομιμοποιήσει τις ήδη άθλιες συνθήκες εργασίας μας. Ξέρουμε πως είναι να είσαι από γύρισμα σε παράσταση και από παράσταση σε πρόβα για άλλη παράσταση. Ξέρουμε πως αυτό μας οδηγεί σε εκπτώσεις στη τέχνη μας και το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
 
Να δούμε όμως τι λέει το νομοσχέδιο πιο συγκεκριμένα:
 
– Στο άρθρο 4 εισάγεται για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και απελευθερώνονται οι απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους.
Αυτό αποτελεί πλήγμα για τους ηθοποιούς , δεν διασφαλίζεται έτσι καμία αποζημίωση σε περίπτωση που ο εργοδότης προσπαθήσει να σταματήσει νωρίτερα από το συμφωνημένο την εργασία μας. Χτυπάει τη προσπάθεια που κάναμε για υπογραφή συμβάσεων με καθορισμένη τη σεζόν.
 
Στο άρθρο 10 εισάγει τις συμβάσεις μηδενικής απασχόλησης
Σύμφωνα με το άρθρο, ο εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί εργαζόμενους με ειδοποίηση 24 ωρών πριν την εργασία με sms. Ακόμα και για αυτή την ελάχιστη υποχρέωση του εργοδότη υπάρχει εξαίρεση για τις περιπτώσεις «αντικειμενικών» λόγων.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τις μέρες και τις ώρες εργασίας μας όπως τον βολεύει χωρίς να πληρώνει επιπλέον. Έκτακτες παραστάσεις πχ με γκρουπ κτλ θα κανονίζονται τελευταία στιγμή, ακόμα και δυνατότητα να σε καλεί σε εργασία αν έχει ή δεν έχει εισιτήρια. Επιπλέον με ελάχιστες μέρες απασχόλησης μέσα σε ένα διάστημα θα υπάρχει ενεργή σύμβαση που δεν θα επιτρέπει την εγγραφή στο μητρώο της ΔΥΠΑ.
 
– Στο αρ. 22 δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν μπει στο σύστημα της «ψηφιακής κάρτας» να μην καταχωρούν την όποια αλλαγή στο ΕΡΓΑΝΗ.
Η πείρα από τους κλάδους του εμπορίου που εφαρμόζεται η κάρτα ήδη, είναι ότι το πότε και για πόσο θα χτυπήσει την κάρτα ο εργαζόμενος το αποφασίζει ο εργοδότης.
 
– Στο αρ. 25 και 26 καταργεί το πενθήμερο. Από τις 48 ώρες που προβλέπονταν σαν ανώτατο όριο, πηγαίνουμε στις 78 αν υπολογίσουμε τους 2 εργοδότες και τις 13 κατά ανώτατο όριο ώρες δουλειάς την ημέρα.
Στο χώρο των γυρισμάτων αυτό δίνει τη πλήρη ελευθερία στον εργοδότη να σε έχει όλη μέρα ώστε να βγει το γύρισμα στον χρόνο που θέλει για να πληρώσει λιγότερα για τα συνεργεία και την ενοικίαση εξοπλισμών. Γενικά συνδυαστικά με την ενδεχόμενη εφαρμογή της κάρτας εργασίας, μπορεί πλέον να σε απασχολεί όλη μέρα και να σε δηλώνει μόνο τις ώρες που θεωρεί ότι εργάζεσαι. Π.χ να είσαι στο σετ 12 ώρες αλλά αν παίζεις τις 3 ώρες ,να πληρώνεσαι μόνο για αυτές!!!
 
– Στο αρ. 28 δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να κάνουν ατομικά με κάθε εργαζόμενο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
 
– Στο αρ. 31 ποινικοποιεί την υπεράσπιση των συλλογικών αποφάσεων των Σωματείων μας. Βάζει ακόμα και πρόστιμο σε όποιον συμμετέχει σε περιφρούρηση απεργίας.
 
!!! Αυτό το νομοσχέδιο θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο επάγγελμά μας για το λόγο ότι δεν έχουμε κατοχυρωμένο ωράριο. Ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της εργασίας μας είναι η προετοιμασία, η μελέτη και οι πρόβες που είναι απολύτως απαραίτητα αλλά δεν πληρώνονται. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει δουλειά χωρίς δικαιώματα. Ξέρουμε τι σημαίνει δουλειά χωρίς ωράριο, καθώς πολύ από εμάς δουλεύουμε με το κομμάτι, με το γύρισμα, με το επεισόδιο, με την παράσταση!!!
 
Η Απάντηση σε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα είναι μια:
– Συμμετοχή στο συλλαλητήριο που καλούν ομοσπονδίες και συνδικάτα την Παρασκευή 15/09 στις 19.30 στο Σύνταγμα.
– Απεργιακή απάντηση όταν μπει προς ψήφιση το νομοσχέδιο
– Εδώ και τώρα υπογραφή ΣΣΕ παντού
 
Η μαζικότητα και η συλλογικότητα του σωματείου μας να γίνει οργάνωση απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας. Συνέχεια των μαζικών αγώνων που δώσαμε πέρσι. Οργάνωση απέναντι στους τηλεοπτικούς και θεατρικούς παραγωγούς!