ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΦΥΣΣΑ

ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΦΥΣΣΑ

 
 

Σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι.

Σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 έχουν επίσης περάσει:

– 12 χρόνια από την δολοφονία του 21χρονου Αλίμ Αμπντούλ Μάναν (υπηκόου Μπαγκλαντές) από μέλη της Χρυσής Αυγής

– σχεδόν 10 χρόνια από την δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν (ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013) στα Πετράλωνα, από μέλη της Χρυσής Αυγής.

– 10 χρόνια από την επίθεση Χρυσαυγιτών σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος (2013)

– σχεδόν 10 χρόνια από την αναβολή της πρεμιέρας της παράστασης Corpus Christi, όταν περίπου 100 υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής έκαναν επεισόδια έξω από το θέατρο Χυτήριο

– χρόνια, μέρες και μήνες από τα πογκρόμ μεταναστών στον Άγιο Παντελεήμονα και στο κέντρο της Αθήνας, τους ναζιστικούς χαιρετισμούς δικηγόρων στα δικαστήρια, πλήθος επιθέσεων έως τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (συνεργείο, αντίπνοια, μαχαίρωμα μαθητή στο Παλαιό Φάληρο , επίθεση στην Ιεράπετρα, τις λαϊκές αγορές Μεσολογγίου κ. ά.)

– 3 μήνες από το ναυάγιο της Πύλου, όπου 700 μετανάστες πνίγηκαν μετά από διεθνώς ερευνώμενες πράξεις ή παραλείψεις του Λιμενικού μας

– 2 μήνες από την αυτόκλητη «σύλληψη» μεταναστών από ακροδεξιούς «σερίφηδες» του Έβρου

– ούτε ένας μήνας από τη μέρα που ο ύπαρχος του Blue Horizon έσπρωξε τον Αντώνη στο θάνατό του επειδή «νόμιζε πως ήταν κανένας Πακιστανός»

– λίγες εβδομάδες από την στιγμή που ο Πρωθυπουργός είπε από βήματος Βουλής χωρίς στοιχεία πως «είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αιτία της πυρκαγιάς στον Έβρο είναι ανθρωπογενής και βέβαιο ότι η φωτιά άναψε σε διαδρόμους από τους οποίους περνούν μεταναστευτικές ροές».

– λίγες ημέρες από την έγκριση του Πρωτοδικείου να «κατέλθει» νόμιμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας ο πρωτοδίκως καταδικασμένος ναζιστής Ηλίας Κασιδιάρης.

Είναι προφανές πως αυτά τα 10 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και παρά την πρωτόδικη καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ο φασισμός είναι ακόμη εδώ και, πολύ επικίνδυνα, η κοινωνία μας διολισθαίνει προς την ακροδεξιά με την κυβερνητική ανοχή ή ακόμα και προτροπή.

Σήμερα, λοιπόν, 18 Σεπτεμβρίου 2023, εν μέσω της εκδίκασης της έφεσης της Χρυσής Αυγής, με τρία πλέον ακροδεξιά κόμματα στο Κοινοβούλιο, σε αυτήν την μαύρη επέτειο των 10 ετών από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είναι ίσως περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να τιμήσουμε τη μνήμη του και να είμαστε όλοι, σήμερα, στην αντιφασιστική – αντιναζιστική πορεία στο Κερατσίνι.