“Έφυγε” ο συνάδελφος Γιώργος Κοτανίδης

“Έφυγε” ο συνάδελφος Γιώργος Κοτανίδης

“Έφυγε” από κοντά μας, σε ηλικία 74 ετών, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, ο  συνάδελφος Γιώργος Κοτανίδης.

Πολιτικοποιημένος από πολύ νεαρή ηλικία, ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, την οποία πλήρωσε με διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ και Αντιπρόεδρος την περίοδο 1977-1980.

Ως πολύπλευρος καλλιτέχνης που υπήρξε, έδωσε σπουδαίες ερμηνείες ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία ως συγγραφέας, αλλά και ως εκδότης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75.

Συνεργάστηκε με πολλούς ηθοποιούς, θιάσους, σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Πήρε μέρος στις παραστάσεις «Όπερα του ζητιάνου» του Τζ. Γκέι, «Ιστορία του Αλή Ρέτζο» του Π. Μάρκαρη, «Η πτήση του Λίντμπεργκ» του Μπ. Μπρεχτ, ανάμεσα σε πολλές άλλες. Συνεργάστηκε με την Ελληνική Σκηνή της Άννας Συνοδινού, τη Νέα Πορεία, την Παιδική Σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου, με τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά και το Θέατρο του Νότου, την Κατερίνα Ευαγγελάτου, την Barbara Veber, τον Σωτήρη Χατζάκη και τον Ludovic Lagarde, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα σχεδόν τα θεατρικά είδη όπως «Δον Κιχώτης» του Λεωνίδα ντε Πιαν με την Ε.Λ.Σ., «Όλοφ στις Φυλλωσιές» του Λαρς Noρέν (Απο Μηχανής Θέατρο).

Την τελευταία 5ετία έπαιξε στο έργο του Εντζό Κορμάν «Η θύελλα επιμένει» και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το έργο «Ομπίντα, Οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη», που έγραψε ο ίδιος και το οποίο χαρακτήρισε ως «προσωπικό του στοίχημα». Τελευταία του θεατρική παρουσία στο σανίδι ήταν το θεατρικό έργο «Δείπνο», σε σκηνοθεσία της Λίλλυ Μελεμέ.

Το 2004 ίδρυσε τον θίασο «Σαλτιμπάγκοι» και ανέβασε πολλά έργα όπως το «QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν» του Πήτερ Παρνέλ, (Φάυνμαν) (2004-2005) και το «Bal-Trap» του Xavier Durringer, (2005).

Κινηματογραφικά και τηλεοπτικά, συμμετείχε σε ελληνικές και διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Ανάμεσά τους «Βίος και Πολιτεία» του Νίκου Περάκη, «Παραγγελιά» του Παύλου Τάσιου, «Τον καιρό των Ελλήνων» του Λάκη Παπαστάθη, «Hard Bodies Nr 2» του Mark Griffiths, «Der Joker» του Marco Serafini, «Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι» του Τζων Μάντεν και πολλές, πολλές άλλες. Πρωταγωνίστησε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους, σε τηλεοπτικές σειρές της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την ΕΡΤ καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές.

Έγραψε σενάρια για ταινίες (“Πάμπτωχοι Α.Ε.”, κ.ά.), ντοκιμαντέρ και πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. Σαν συγγραφέας μας άφησε την νουβέλα του «Περί Μαιάνδρου» και το μυθιστόρημα «Απρόσμενα Αισθήματα». Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Οι σαλτιμπάγκοι» και αργότερα η μαρτυρία – χρονικό «Όλοι μαζί, τώρα!». Το 2015 κυκλοφόρησε η συλλογή «Ηθοποιός σημαίνει φως;».

Θα τον αποχαιρετήσουμε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 12 μμ στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45.