Ερώτηση ΣΥ.ΣΠΟΥ.ΧΟ.ΘΕ.ΚΙ. προς το Υπουργείου Πολιτισμού

Ερώτηση ΣΥ.ΣΠΟΥ.ΧΟ.ΘΕ.ΚΙ. προς το Υπουργείου Πολιτισμού

Με ερώτησή του, ο Σύλλογος Σπουδαστών σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού να δωθούν άμεσα απαντήσεις σε καίρια ζητήματα των σπουδαστών, που αφορούν στην σπουδαστική σεζόν και στις εξετάσεις του έτους. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.

“07/04/2020

Ερώτηση του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου προς το Υπουργείου Πολιτισμού

Βρισκόμαστε ήδη 3 εβδομάδες και κάποιες ήμερες σε καθεστώς “καραντίνας” εν μέσω της πανδημίας του Κορονοϊού. Μετά από επικοινωνία με πολλούς σπουδαστές δραματικών σχολών όπως και σχολών χορού και κινηματογράφου διαπιστώνουμε πως εφαρμόζονται διαφορετικοί τρόποι λειτουργίας σε κάθε σχολή σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση. Σημειώνουμε πως δεκάδες φορές έχουμε προσπαθήσει να έρθουμε σε επικοινωνία με το Υπ. Πολιτισμού χωρίς επιτυχία ενώ δεν έχει δημοσιευθεί καμία επίσημη ανακοίνωση για το “τι μέλει γενέσθαι” στην εκπαιδευτική διαδικασία στις σχολές μας.

Ειδικότερα γνωρίζουμε πως με βάση τις Π.Ν.Π. του τελευταίου διαστήματος οι σχόλες μας εντάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να ισχύουν διαφορετικοί όροι για την λειτουργία τους, την λήψη επιδοτήσεων αλλά και επιδομάτων των εργαζομένων κ.ο.κ.

Οι σπουδαστές έχουμε βρεθεί “όμηροι” αυτής της κατάστασης. Η ανασφάλεια και η ανησυχία για το πως θα προχωρήσουν οι σπουδές μας καθημερινά μεγαλώνει. Ακόμα θέλουμε να σημειώσουμε πως προτεραιότητα για εμάς είναι η ουσιαστική εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο μας κάτι που θεωρούμε δεν μπορεί να εξασφαλισθεί με υποκριτική και αυτοσχεδιασμό μέσω τηλεδιασκέψης ή τα μαθήματα χορού στις αντίστοιχες σχολές να πραγματοποιούνται διαδικτυακά! Θεωρούμε απαράδεκτο τις αξιώσεις ορισμένων σχολών να καταβάλλουν οι σπουδαστές ολόκληρα τα δίδακτρα για αυτούς τους μήνες, τις απειλές για “απουσίες” στα διαδικτυακά μαθήματα, όπως και την αυθαιρεσία στους όρους εργασίας των καθηγητών μας. Αυτή η κατάσταση ενισχύεται με την στάση που έχει κρατήσει το Υπουργείο Πολιτισμού, με την καμία επίσημη τοποθέτηση-ανακοίνωση από το ίδιο. Αναγνωρίζουμε επίσης πως ορισμένοι ιδιοκτήτες σχολών βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση με εμάς και τους εργαζόμενους καθώς πλήττονται επίσης από τις νέες συνθήκες, με βάση τις διατάξεις της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω διαπιστώνουμε την παντελή έλλειψη ενημέρωσης τόσο για τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου για το πως θα διεξαχθούν και πότε, όπως και για τις εισαγωγικές εξετάσεις εκεί που απαιτούνται, καθώς είναι γνωστό πως αυτό το διάστημα οι υποψήφιοι σπουδαστές θα ξεκινούσαν την προετοιμασία τους.

Στις καινούρια κατάσταση της πανδημίας επιβεβαιώνονται για ακόμα μία φορά με τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα της σχεδόν εξ’ ολοκλήρου ιδιωτικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Με βάση τα παραπάνω αναμένουμε σαφείς απαντήσεις από το Υπουργείου Πολιτισμού για:

Την εκπαιδευτική διαδικασία σε Δραματικές Σχολές, Σχολές Χορού και Κινηματογράφου
Το τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου όπως και των εισαγωγικών εξετάσεων τις καινούριας χρονιάς

Ο Σύλλογος μας διεκδικεί :

Άμεση απάντηση στα ζητήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας με κριτήριο την ουσιαστική μάθηση του αντικειμένου. Τα θεωρητικά μαθήματα μπορούν να διεξάγονται με τηλεδιασκέψεις ενώ τα μαθήματα “πρακτικής” του αντικειμένου να αναπληρωθούν με την επαναλειτουργία των σχολών. Για την πραγματοποίηση των θεωρητικών μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης χρειάζεται ειδική μέριμνα για να έχουν όλοι οι σπουδαστές αλλά και οι καθηγητές τα απαραίτητα όπως υπολογιστή, internet.
Αναβολή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου χωρίς να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά. Οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν έως και την έναρξη της επόμενης ούτως ώστε οι τελειόφοιτοι σπουδαστές να μπορούν να αποφοιτήσουν χωρίς όπως και οι υπόλοιποι σπουδαστές να μεταβούν στα επόμενα έτη.
Άμεση ανακοίνωση σε σχέση με τις εισαγωγικές εξετάσεις του επόμενου έτους και την προετοιμασία των υποψήφιων σπουδαστών.
Να απαλλαγούν οι σπουδαστές από τα δίδακτρα κατά την διάρκεια των ειδικών συνθηκών.
Να υπάρξει μέριμνα για τις σχολές και τους εργαζόμενους αυτών που ενώ δεν εντάσσονται στις διατάξεις για επιδότηση και επίδομα προς τους εργαζόμενους τυπικά, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Απολύμανση και τακτικός καθαρισμός σε όλες τις σχολές άμεσα. Να γίνουν απολυμάνσεις και να προμηθευτούν οι σχολές με τον κατάλληλο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.
Άμεσες προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας σε όλες τις σχολές. Με ευθύνη της κάθε σχολής να υπάρχει μόνιμο και καθημερινό προσωπικό που να καθαρίζει και να απολυμαίνει τους χώρους και να μην επωμίζονται οι σπουδαστές αυτό το βάρος όπως σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει.
Μέτρα για την καθαριότητα των σχολών αλλά και την προστασία των εργαζομένων και των σπουδαστών να πάρουν οι δήμοι για τις δημοτικές σχολές όπως και το Υπουργείο Πολιτισμού για τις κρατικές σχολές. Με ευθύνη των δήμων και του Υπουργείου Πολιτισμού αντίστοιχα να γίνει πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού για την καθαριότητα.”