Blog

ΝΕΑ ΣΣΕ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
 
με χαρά σας ανακοινώνουμε πως χτες, 9/5/2023, υπογράφηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΣΕΗ και Εθνικού.
 
Η νέα σύμβαση που έχει διετή διάρκεια ισχύος (9/5/2023-8/5/2025), εν μέσω μάλιστα της συνεχιζόμενης κρίσης που βιώνουμε όλοι, ενώ παράλληλα συνεχίζει να κατοχυρώνει:
– τον ίδιο αριθμό συμβάσεων (220 εργαζόμενοι ηθοποιοί ετησίως),
– με 5μηνες ή 8μηνες συμβάσεις (οι 8μηνες είναι πλέον 45 κατ’ έτος)
– τους ίδιους όρους εργασίας και τις προβλέψεις για τα συγγενικά δικαιώματα των ηθοποιών (που εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά το 2021),
 
ταυτόχρονα,
 
– για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια (από το 2019) εξασφαλίζει αύξηση 8% στον βασικό μισθό (και τις αμοιβές συγγενικών δικαιωμάτων), που διαμορφώνεται πλέον στα 1200 ευρώ (το μεγαλύτερο ποσό από το 2006, οπότε ο μισθός διαμορφώθηκε στα 1150 ευρώ, και το 2019 οπότε και ο μισθός διαμορφώθηκε στα 1112 ευρώ, που ίσχυε μέχρι την υπογραφή της νέας σύμβασης)” ,
– ενώ οι νέες προβλέψεις για μικρότερης διάρκειας συμβάσεις για επαναλήψεις παραστάσεων ή των παραστάσεων που θα δοθούν στα πλαίσια της εξωστρέφειας του Εθνικού Θεάτρου (showcase παραστάσεων και περιοδείες στην ευρωπαϊκή ήπειρο) αφενός δεν προσμετρώνται (είναι πάντα επιπλέον δηλαδή) στον ελάχιστο αριθμό πλήρους διάρκειας συμβάσεων, αφετέρου προαπαιτούν πάντα την σύμφωνη γνώμη του ηθοποιού διαφυλάσσοντας έτσι την αυθεντική διανομή της εκάστοτε παράστασης (original cast).
 
Τέλος,
 
επίσης για πρώτη φορά, το Εθνικό δεσμεύεται πως:
i) θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να προσλαμβάνει ηθοποιούς με προσόντα διορισμού το πτυχίο αναγνωρισμένης δραματικής σχολής ή του τμήματος θεάτρου του ΑΠΘ ή όσους έχουν 200 ένσημα με την ειδικότητα του ηθοποιού, και
ii) κάθε έτος θα προσλαμβάνει τουλάχιστον 20 ηθοποιούς βιολογικής ηλικίας 55 ετών και άνω για την αποτροπή ηλικιακών διαχωρισμών.
 
Μετά από αυτό,
 
συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας και οργανώνουμε την υπογραφή της νέας σύμβασης στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και, φυσικά, στο ελεύθερο θέατρο.
 
Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την μόνιμη αύξηση των εκτός έδρας αποζημιώσεων με αναθεώρηση των σχετικών νόμων και όχι με μικρής διάρκειας νομοθετικές ρυθμίσεις που ανανεώνονται κάθε έτος (αρμοδιότητα υπουργείων εργασίας, οικονομικών και εσωτερικών).
 
Είναι επίσης αυτονόητο πως συντασσόμαστε με το διαρκές αίτημα του Εθνικού Θεάτρου για αύξηση της τακτικής επιχορήγησης του και θα είμαστε μαζί με τον Οργανισμό στις προσπάθειες διεκδίκησης.

Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά

   Αθήνα, 28/04/2023

 

 

Το σωματείο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος για την Πρωτομαγιά.

 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ενώνει τη φωνή της με τα Εργατικά Κέντρα και τα υπόλοιπα Συνδικάτα και απευθύνει αγωνιστικό προσκλητήριο στους εργαζομένους, στους νέους και νέες, στους άνεργους και συνταξιούχους, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην Απεργία και στις Πρωτομαγιάτικες Συγκεντρώσεις.

Απεργούμε και Αγωνιζόμαστε για:

ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ

Ζητάμε άμεσα μέτρα για:

 • Κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων. Κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού.

 • Αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα μας.

 • Αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού, με δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών της ενέργειας, της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας, των δαπανών στέγασης, των βασικών καταναλωτικών αγαθών και προστασίας της πρώτης κατοικίας.

 • Κοινωνικό έλεγχο του Κράτους για λογοδοσία και διαφάνεια με κατοχυρωμένη θεσμική συλλογική συμμετοχή και εκπροσώπηση των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση.

 • Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του και τις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές – επαναφορά των  κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

 • Δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας και πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

 • Ασφαλείς δημόσιες συγκοινωνίες με σταθερή κρατική χρηματοδότηση, ανανέωση του στόλου και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (οδηγών – τεχνικών – διοικητικών).

 • Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική – προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας – ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ- δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου με πολιτικές ένταξης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

 • Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης φορολογικής παραβατικότητας που έχει επίπτωση στους εργαζομένους.

 • Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του εθνικού πλούτου και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

 • Προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για μία δίκαιη μετάβαση με αξιοπρεπείς και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

 • Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης με ταυτόχρονη λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της αντιστοίχισης των πτυχίων και ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του Π.Δ. 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Επαναφορά των επαγγελμάτων μας στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).

 • Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγράμματα στο Σπουδαστικό Σώμα.

 • Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την οργή μας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 συνανθρώπους μας, επί το πλείστον νέα παιδιά, απαιτώντας διερεύνηση σε βάθος και απόδοση ευθυνών αλλά και άμεση λήψη μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Την ιστορική αυτή μέρα ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στις αδικίες, στις κοινωνικές διακρίσεις.    

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ  μαζί να δώσουμε το παρών

στις κατά τόπους απεργιακές  συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΜΑΗ ΣΤΙΣ 11 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ

 Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και η σκηνοθέτρια Κωνσταντίνα Νικολαΐδη αναζητούν γυναίκες και άνδρες ηθοποιούς (σκηνικής ηλικίας 25-40 ετών & με ικανότητες στο τραγούδι και στον χορό) για τις ανάγκες της παράστασης «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» του Βίκτωρος Ουγκώ που θα παρουσιαστεί στην παιδική σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την καλλιτεχνική περίοδο 2023-24.

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στο email athlioi2023@gmail.com έως και την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ του Σ.Ε.Η. με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ για το “ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ”

Τη ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023, στις 17:00, στο Γήπεδο Χαϊδαρίου – “Τάκης Χαραλαμπίδης”(Ιερά Οδός 240, Χαϊδάρι), η Ποδοσφαιρική Ομάδα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, δίνει αγώνα φιλανθρωπικού – κοινωνικού σκοπού με την Ποδοσφαιρική Ομάδα των ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, για την ενίσχυση του “ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕΙΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΘΗΛΕΩΝ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ”.
Τον αγώνα που διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Χαϊδαρίου, θα παρουσιάσει ο Χαϊδαριώτης δημοσιογράφος Αλέκος Θεοφιλόπουλος.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ! ΓΙΑ ΤΟ “ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕΙΟ”
 
Οι αριθμοί λογαριασμού κατάθεσης για την ενίσχυση του Χριστοδούλειου Ορφανοτροφείου είναι:
– Eurobank: GR32 0260 2040 0002 6010 0381 653
– Πειραιώς: GR 11 0172 1480 0051 4805 2186 019
 

Σε σχέση με την καταγγελία εναντίον του ευρωβουλευτή, ηθοποιού και μέλους του ΣΕΗ, κ. Αλέξη Γεωργούλη, το ΔΣ του ΣΕΗ δηλώνει τα εξής :

Καταρχάς, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή που οι επώνυμες καταγγελίες ακούστηκαν στον χώρο μας (Ιανουάριος 2021), εκφράζουμε ρητά και κατηγορηματικά την αλληλεγγύη μας σε κάθε άτομο που έχει βιώσει εργασιακή, έμφυλη, σεξουαλική ή άλλη βία, είτε έχει μιλήσει για αυτήν, είτε όχι. Οι λόγοι για τους οποίους τα άτομα που έχουν βιώσει τέτοιου είδους βία αποφασίζουν να μιλήσουν ή όχι, πότε αποφασίζουν να μιλήσουν και που, είναι απολύτως κατανοητοί.

Ως θεσμικό συνδικαλιστικό όργανο, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε καταγγελλόμενη τέτοιου είδους συμπεριφορά και αναγνωρίζουμε το χρέος μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε τα θύματα να νιώθουν ασφαλή να μιλήσουν και να καταγγείλουν κάθε μορφή βίας, εργασιακής, έμφυλης κλπ, να εξασφαλίσουμε την προστασία τους και τους μηχανισμούς υποστήριξης και δικαίωσής τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, άμεσα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια καταστατικά όργανα του Σωματείου μας, τηρώντας τις καταστατικές μας διαδικασίες και θα αποφασίσουν συλλογικά για τις περαιτέρω ενέργειες μας.  Άλλωστε το Σωματείο μας έχει αποδείξει εμπράκτως ότι λειτουργεί στο πλαίσιο των καταστατικών μας διατάξεων και με γνώμονα την προάσπιση των αξιών και αρχών που διέπουν την λειτουργία του, με στόχο την προστασία όλων των θυμάτων καταγγελλομένων συμπεριφορών, την επιβολή  καταστατικών ποινών όπου κρίνεται,  την αποτροπή τέτοιων περιστατικών στο μέλλον αλλά και τη συλλογική διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης για το τι σημαίνει εργασιακή βία, εκμετάλλευση των αδύναμων συναδέλφων, κατάχρηση εξουσίας και έμφυλη βία.

Το ΣΕΗ δεν λύγισε ποτέ και σε κανέναν, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε σε κόμματα, ούτε σε διευθυντικές θέσεις και απευθείας διορισμούς, ούτε στο δίκαιο του ισχυρού και γι αυτό απόδειξη είναι – μεταξύ άλλων ( για όσους έχουν κοντή μνήμη) – οι εξοντωτικές αγωγές εναντίον του Σωματείου και συναδέλφων μας, για αυτήν μας ακριβώς τη δράση, τα εξώδικα, πλήθος υβριστικών αναφορών και στοχοποίηση του Σωματείου ως “σκευωρού” και πολλών άλλων μέσα στις δικαστικές αίθουσες, από τις οποίες – σημειωτέον – δεν λείψαμε ούτε μια μέρα.

Ο αγώνας για να μην μείνει πράγματι ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ και ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ, όπως αναγράφει το πανό μας σε κάθε πορεία, συνεχίζεται μαζικά και, κυρίως, ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ.

 
 
 

Κάλεσμα σε έκτακτη κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη 6 Απρίλη στο Δημαρχείο Αθηνών (Πλατεία Κοτζιά) στις 19:00

 
   Αθήνα, 06/04/2023
 
 
Σήμερα 6/4 και ώρα 6:00 δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν έφοδο στην κατάληψη Ολυμπια και εκκένωσαν το κτίριο. Προχώρησαν σε προσαγωγές των 10 χορευτών και χορευτριών που βρισκόταν στον χώρο που ακολούθως μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη βία, διατάραξη λειτουργίας της υπηρεσίας και διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας και αυτή την ώρα κρατούνται στη ΓΑΔΑ.
 
Καταδικάζουμε την εισαγγελική εντολή, την ακόλουθη αστυνομική επιχείρηση και την μετατροπή των προσαγωγών σε συλλήψεις ως ευθεία βολή εναντίον των ανθρώπων του πολιτισμού.
Για άλλη μια φορά το επίσημο κράτος επιλέγει να δείξει την πραγματική του θέση απέναντι στον πολιτισμό.
Η κατάληψη Ολυμπια υπήρξε κέντρο αγώνα στις διεκδικήσεις των επαγγελματιών των παραστατικών τεχνών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ενός αγώνα που γέννησε παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης για τις διεκδικήσεις μας.
Στεκόμαστε δίπλα στους συλληφθέντες καλλιτέχνες της κατάληψης Ολύμπια και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση τους.
 
Καλούμε στις 19:00 στο Δημαρχείο Αθηνών 
 
Είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΠΟΑ

   Αθήνα, 30/03/2023

 

Στις 29/3/2023 στα πλαίσια κινητοποίησης των Σωματείων της Τέχνης και του Πολιτισμού και της ΠΟΘΑ στο ΥΠΠΟΑ, έλαβε χώρα συνάντηση με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη για τις διατάξεις που εισάγονται σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις  για την προστασία και καταπολέμηση των αδήλωτων και ανασφάλιστων δοκιμών και λοιπών ρυθμίσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι : Τάσος Κατοπόδης (ΠΟΘΑ), Άρης Λάσκος (ΣΕΗ), Βασίλης Παρασκευόπουλος (ΠΜΣ), Αργυρώ Καπαρού (ΕΤΕ), Παναγιώτης Τσεβρένης (ΣΤΑΖΟΕ) και Μίνα Ανανιάδου (ΣΕΧΩΧΟ). Από πλευράς τους ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν: ο Υφυπουργός κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Γενική Γραμματέας κ. Ελένη Δουνδουλάκη, και η Νομική Σύμβουλος κ. Βασιλική Αλιμπέρτη.

Από τη συνάντηση των δυόμιση και πλέον ωρών προέκυψε η δέσμευση του κ. Υφυπουργού για αλλαγές στο άρθρο 106 του Σχεδίου Νόμου. Συγκεκριμένα θα προβλέπει το χαρακτηρισμό της εργασίας για τις δοκιμές ως εξαρτημένη εργασία η οποία θα συμπεριλάβει εκτός των ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών και τους τεχνικούς καθώς και όλες τις ειδικότητες εργαζομένων των απαραιτήτων για τη διεξαγωγή των δοκιμών. Η παράγραφος 3 του άρθρου 106 στο Σχέδιο Νόμου θα αποσυρθεί. Σε ότι αφορά το αίτημά μας για την προτεινόμενη τροπολογία που αφορά το ΠΔ 85/2022 και την επαγγελματική βαθμίδα των καλλιτεχνών και η οποία υποστηρίζεται από το σύνολο της Αντιπολίτευσης,  δεν έγινε αποδεκτό.

Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν,  μεταξύ των οποίων η εκτός έδρας αμοιβή των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και η αναπροσαρμογή τους, ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι θα τα επανεξετάσει.

Ελπίζουμε ότι οι τροποποιήσεις για τις οποίες τουλάχιστον δεσμεύτηκε ο κ. Υφυπουργός να ενσωματωθούν στο Σχέδιο Νόμου. Θα αναμένουμε το τελικό κείμενο.

 

Η κοροϊδία δεν θα περάσει. ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την Τετάρτη 29 Μαρτίου, ώρα 12:00 μ.μ. στο Υπουργείο Πολιτισμού με παράλληλη στάση εργασίας.

Πέρασαν τρεις ολόκληροι μήνες πολύμορφων κινητοποιήσεων εργαζόμενων στον Πολιτισμό και σπουδαστ(ρι)ών, που έδειξαν σε όλη την ελληνική κοινωνία, αλλά και για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο σε όλο τον κόσμο (από το θέατρο Volksbühne έως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι από το Παρίσι έως την Αργεντινή), το μέγεθος του προβλήματος. Αφενός οι καλλιτέχνες δεν αντιμετωπίζονται από την ελληνική πολιτεία ως εργαζόμενοι, αφετέρου η εκπαίδευσή τους αντιμετωπίζεται εκδικητικά ως μη γενόμενη.
 
Κι όμως. Το ΠΔ 85/2022 δεν έχει ακόμα ανακληθεί (ακόμα και μετά τον καταστροφικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στις 4/3/2023 για τον οποίον υποτίθεται ότι συντάχθηκε), η «θεραπευτική» (μόνο στα λόγια) ΚΥΑ Γιατρομανωλάκη έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στα ΔΗΠΕΘΕ, ενώ η Κυβέρνηση επιδεικτικά αρνείται ακόμα και να συζητήσει την τροπολογία που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα και την οποία έχει κάνει δεκτή σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ).
 
Δυστυχώς, το σχέδιο της Κυβέρνησης για συντεταγμένη επίθεση στον Πολιτισμό και τους εργαζόμενούς του συνεχίζεται ακάθεκτο. Πλέον έχουμε νέο χτύπημα στα βασικά εργασιακά μας δικαιώματα. Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης (!!!) που κατατέθηκε μόλις στις 24/3/2023, παραμονή εθνικής επετείου και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προστίθενται ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ από τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΠΟ που όχι μόνο δεν δημιουργούν προστατευτικό πλαίσιο, αλλά δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις. Και όλα αυτά ενώ έχουμε επανειλημμένα καταθέσει σχετικές προτάσεις, τις οποίες όχι μόνο δεν έλαβε υπόψιν της η κυβέρνηση, αλλά αγνόησε επιδεικτικά επί τέσσερα χρόνια, φέρνοντας μία νομοθετική ρύθμιση στο τέλος της θητείας της και χωρίς διαβούλευση.
 
Ειδικότερα, το άρθρο 106 του συγκεκριμένου ν/σ με τον ψευδεπίγραφο – για μια ακόμη φορά – τίτλο “ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΠΡΟΒΑΣ:
 
– δεν συνδέει την πρόβα με την παράσταση, αφού δεν την προϋποθέτει και μάλιστα τη διαχωρίζει ως “άλλου είδους εργασία” (γι αυτό και εισάγεται νέα ρύθμιση μόνο για αυτήν) από την “κύρια” εργασία της παράστασης. Έτσι, ανοίγει την πόρτα (μέσω της παραγράφου 2) σε ελαστικές σχέσεις εργασίας με μπλοκάκια, εργόσημο ή τίτλο κτήσης, αφού θεωρεί την αμοιβή της πρόβας “αντάλλαγμα για παροχή εργασίας”, “ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης εργασίας” και δεν μιλάει πουθενά, φυσικά, για ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ που επίσης είναι το πάγιο αίτημά μας, αλλά και βασικό νομολογιακό μας κεκτημένο.
 
– προβλέπει ΑΤΟΜΙΚΕΣ συμβάσεις εργασίας με τα ελαχίστως νομίμως προβλεπόμενα για τις πρόβες, ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (“βάσει χρόνου απασχόλησης”) και, φυσικά, όχι πλήρη εργασία και ασφάλιση που εμείς διαχρονικά ζητάμε.
 
– δεν περιλαμβάνει συνολικά ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ κατευθύνοντάς τους έτσι για ακόμη μια φορά στο Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και στον τίτλο κτήσης, σαν να βρίσκονται τυχαία ή εκτάκτως στην πρόβα
 
– Στην παράγραφο 3 ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ακόμα και τον ίδιο ΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ, αφού “Ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης εργασίας” (άρα ακόμα και για ορισμένου χρόνου συμβάσεις), καταργεί την συνδρομή του ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΛΟΓΟΥ για καταγγελία σύμβασης , που σημαίνει ένας εργαζόμενος απολύεται οποιαδήποτε στιγμή, με το «έτσι θέλω», ακόμα και μία μέρα πριν την όποια πρεμιέρα.
 
– Στην παράγραφο 5 επαναφέρει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που δεν συνάδει με τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα και έχουμε ήδη απορρίψει με επιστολές και ανακοινώσεις μας.
 
Επιπλέον, ο “εκσυγχρονισμός” και η επικαιροποίηση του πλαισίου λειτουργίας του Μητρώου Απασχολούμενων στον Πολιτισμό (ΜΑΠ) που θέτει στο ίδιο σχέδιο νόμου στα άρθρα 102 έως 105 το ΥΠΠΟΑ, μας καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς καθώς δεν «ακουμπά» στο ελάχιστο τα βασικά που έχουμε ζητήσει. Το μητρώο θα πρέπει να γίνει με κριτήρια την διασφάλιση των εργαζομένων στο Θέαμα και Ακρόαμα, και να στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενός προστατευτικού πλαισίου που θα αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 
– Οι ρυθμίσεις των άρθρων 107 και 108 που αφορούν επιδοτήσεις κρίνονται άστοχες και ανεπαρκής αφού εξαρχής δεν προϋποθέτουν πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και απαλλαγές από τεκμήρια.
 
Είναι άραγε τυχαίο ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται μετά από τις τρίμηνες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μας, τη στιγμή που οι συμβάσεις της Λυρικής Σκηνής και του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου είναι δύο μήνες στο συρτάρι και ενώ το ΣΕΗ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για την σύναψη ΣΣΕ στο ελεύθερο θέατρο; Είναι τυχαίο που μιλάει σαφώς για ατομικές συμβάσεις, ναρκοθετώντας ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Για εμάς είναι σαφές ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι εκδικητικές: ένα δωράκι της απερχόμενης κυβέρνησης στους παραγωγούς.
 
Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπιστευόμαστε την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Με σειρά επιστολών, ανακοινώσεων και παρεμβάσεών μας έχουμε ενημερώσει εδώ και καιρό για πλήθος ζητημάτων που αφορούν τις εργασιακές μας σχέσεις, οι οποίες δυσκολεύουν ολοένα και πιο πολύ. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως
 
– η εκτός έδρας απασχόληση στους δημόσιους οργανισμούς, έχει επιστρέψει στα προ 12ετίας δεδομένα, καθώς η νομοθετική ρύθμιση που επιτεύχθηκε μετά τις στάσεις εργασίας μας στην Επίδαυρο τον Ιούλιο του 2022, ήταν μόνο έως τον Οκτώβριο του 2022, ενώ το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, και ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας δεν έχει υποχωρήσει καθόλου,
– το τελευταίο χρονικό διάστημα αποκλείονται συνάδελφοί μας από την τακτική επιδότηση ανεργίας, θεωρούμενοι από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ως ελεύθεροι επαγγελματίες, τη στιγμή που ουδέποτε ασφαλίστηκαν σε ΤΕΒΕ ή ΟΑΕΕ
– οι συνταξιούχοι του χώρου συνεχίζουν να υφίστανται 30% οριζόντια περικοπή στη σύνταξή τους.
– το ωράριο των καθηγητών των καλλιτεχνικών μαθημάτων στους ΟΤΑ δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί, παρά την αντίθετη δέσμευση του ΥΠΠΟΑ.
 
Για ποια προστασία της ΑΔΗΛΩΤΗΣ και ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΠΡΟΒΑΣ, λοιπόν, μας μιλούν; Αυτήν που οι ίδιοι θεωρούν πως μπορεί να παρέχεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αποστερώντας μας μέσα σε λίγες λέξεις όλα τα προστατευτικά ευεργετήματα της νομοθεσίας; Την ίδια στιγμή που εδώ και τρεις μήνες ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ;
 
Οι ρυθμίσεις αυτές ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.
 
Κινητοποιούμαστε με ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 12:00 μμ. έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων κηρύσσουμε 4ωρη στάση εργασίας από τις 11:30 έως και τις 15:30.
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
– Άμεση απόσυρση όλων των άρθρων του ΥΠΠΟ που αφορούν τους εργαζόμενους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
– Άμεση διαβούλευση με τα σωματεία της τροπολογίας για την επαγγελματική βαθμίδα των καλλιτεχνών και όλων των υπολοίπων ζητημάτων.
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΗ

Συνάδελφοι, αύριο, Πέμπτη 16 Μαρτίου, συμμετέχουμε στην 24ωρη πανεργατικη απεργία και στις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. 

Ειδικά για τη συγκέντρωση της Αθήνας, σημείο συνάντησης 11:00 η ώρα, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας 1 (public) .

Ακολουθεί 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ και τον Πρόεδρο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς:

#ΣΕΗ

#ΠΟΘΑ

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στα γραφεία του ΣΕΗ, συναντηθήκαμε εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών σωματείων και της ΠΟΘΑ με τον Πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Βάλτερ Μπάιερ (ΚΚΑυστρίας, πρ. Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Transform ! Europe) καθώς και με μέλη του κόμματος. Σκοπός της συνάντησης μας, η ενημέρωση για τα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022. 

Ακολουθεί απόσπασμα της ανακοίνωσης του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Εκτελεστικού Συμβουλίου από κοινού με το Δίκτυο Πολιτισμού)

“Με τους εργάτες της Τέχνης στον αγώνα για την αξιοπρέπεια τους!

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκφράζει της ολόθερμη αλληλεγγύη του στο αγώνα των εργατών της Τέχνης, συμπαρίσταται στους αγώνες τους και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα και να αρχίσει αμέσως εποικοδομητικό διάλογο με τα συνδικάτα των καλλιτεχνών με στόχο το τέλος της απαξίωσης τους και την έμπρακτη αναγνώριση της πολυσχιδούς προσφοράς τους στην κοινωνία και το σύγχρονο πολιτισμό”.

Χθες, Τρίτη 14 Μαρτίου, εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών σωματείων μας και της Π.Ο.Θ.Α. συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους των Κ.Ο. του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ΜέΡΑ25. Σκοπός των συναντήσεων ήταν να διερευνηθεί η δυνατότητα κατάθεσης από την πλευρά τους της τροπολογίας που ήδη αποστείλαμε (Πέμπτη 09/03/2023) στον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρωθυπουργό, τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, τις Βουλεύτριες και τους Βουλευτές. Η πρότασή μας αφορά το γενικότερο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και εστιάζει στις απορρέουσες συνέπειες από το Π.Δ. 85/2022 στα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

Η πρότασή μας αυτούσια έχει ήδη ενσωματωθεί σε τροπολογία  και κατατέθηκε από το ΚΚΕ  υπογεγραμμένη από έξι Βουλευτές  σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, παρότι απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής, δεσμεύτηκε να στηρίξει την ψήφιση της τροπολογίας. Παράλληλα, δεσμεύτηκε με νέο νόμο που τροποποιεί το Π.Δ.85/2022 και λύνει συνολικά το πρόβλημα των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών.

Το ΜέΡΑ25 δεσμεύτηκε επίσης να ψηφίσει την συγκεκριμένη τροπολογία και να πιέσει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση να την κάνει δεκτή προς ψήφιση. Ανάλογη δέσμευση υποστήριξης της τροπολογίας και των προτάσεών μας λάβαμε και από τους εκπροσώπους του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στη Βουλή, συναντήσαμε χωρίς να είναι προγραμματισμένο, τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Σκυλακάκη, στον οποίο επιδώσαμε την πρόταση της τροπολογίας. Μετά από μια γρήγορη ανάγνωση και μια σύντομη συζήτηση μαζί μας, επιφυλάχθηκε να τη μελετήσει εκτενέστερα.

Δεν θα σταματήσουμε εδώ, επιμένουμε έως ότου η Κυβέρνηση ανταποκριθεί στα αιτήματά μας κάνοντας αποδεκτή την τροπολογία που ήδη έχει κατατεθεί και στηρίζεται από το σύνολο των Κομμάτων της  Αντιπολίτευσης. Στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μοναδικός μας δρόμος είναι η συνέχιση του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων  αιτημάτων μας.

#ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ 

#ΜΑΖΙ_ΔΥΝΑΤΟΙ 

ΣΥμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου

Το ΣΕΗ συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν για τις 16 Μαρτίου τα ανώτατα συνδικαλιστικα όργανα των εκτός και εντός δημοσίου εργαζομένων στην Ελλάδα, η ΓΣΕΕ και η Αδεδυ αντίστοιχα.

Με ομόφωνη απόφαση, το 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αποφάσισε πανελλαδική απεργία στις 16 Μαρτίου και καλεί τους εργαζόμενους «να γίνουν μια γροθιά με όλη τη νεολαία και τους ανθρώπους που αντιστέκονται».

Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.. αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στις σχετικές ανακοινώσεις θα «απαιτήσουμε με τη γενική πανεργατική απεργία:

-να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

-να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Καμία πρόβα, καμία παράσταση, κανένα γύρισμα, καμία μεταγλώττιση, κανένα μάθημα την Πέμπτη 16 Μαρτίου.
Συμμετέχουμε όλες, όλοι, ολ@ στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης που θα ανακοινωθούν με επόμενες δημοσιεύσεις.

#ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
#ΜΑΖΙ_ΔΥΝΑΤΟΙ